Din guide till att köpa Dogecoin

Dogecoin har sedan sin lansering bara fortsatt att växa i popularitet bland kryptovalutor. Men innan du plockar fram plånboken och köper dina egna Dogecoin så kan det vara en bra idé att försäkra dig om att denna krypto är den rätta för dig.

I flera år så existerade Dogecoin mer som ett skämt bland kryptovalutorna och såldes för så lite som bara ett par ören. Men runt våren 2021 så smög sig även denna krypto med hundtema in bland de större och mer etablerade kryptovalutorna på marknaden. Idag kan du köpa och sälja dogecoin på flera av de större kryptoplattformerna och priset självt per coin har även fortsatt att växa. Precis som andra kryptovalutor så har dogecoins värde gått både upp och ner sedan dess, men den lilla hunden har fortfarande en plats bland de 10 största kryptovalutorna på marknaden idag. Men innan du plockar fram plånboken för att köpa dogecoin så kan det vara en bra idé att förstå vad du verkligen ger dig in på.

Vad är det som ger Dogecoin dess värde?

För att förstå vad det är som ger en kryptovaluta dess värde så är det viktigt att förstå grunderna hos blockchain-teknologin och vad det är som har lett till att krypto så som dogecoin har skapats.

Om du till exempel tittar på Bitcoin så skapades det ursprungligen som ett nytt, bättre sätt att registrera finansiella transaktioner. När det gäller Ethereum så tittar investerare kanske främst på dess sätt att skapa så kallade smarta kontrakt – överenskommelser som utförs automatiskt så snart vissa villkor har möts. De flesta kryptovalutor har utvecklats för att förbättra en redan existerade valuta eller för att kunna erbjuda en ny blockchain-baserad lösning på ett existerande problem.

Så varför skapades dogecoin och vad är det som ger det dess värde?

En av dogecoins grundare har sagt att dogecoin ursprungligen skapades som ett skämt för att ge kryptovärlden lite mer vänlighet och generositet. Dogecoins följare förespråkar ofta fundraisers och välgörenhet, och är bland annat kända för att ha samlat ihop mer än 50 000 dollar i Dogecoin för att hjälpa drycksvattenkrisen i Kenya och samma år samlande man ihop 25 000 dollar för att skicka det jamaikanska laget i bob till OS 2014.

Var kan man köpa Dogecoin?

Du kan hitta Dogecoin på flera av de större kryptoplattformerna. Du kan bland annat sälja och köpa dogecoin på Gemini, Robinhood, eToro och Coinbase.

För att köpa Dogecoin så behöver du bara registrera dig för ett konto på den plattform du är intresserad av, om du inte redan har gjort det. Sedan behöver du eventuellt genomgå en verifiering och sätta in pengar på ditt konto. Så snart du har gjort det så kan du enkelt komma igång och köpa dogecoin.

Även fast dogecoin tog sin början till ett väldigt lågt pris på vara ett par ören så har värdet växt enormt sedan dess och under våren 2021 så smög sig den lilla hunden in bland den 10 största kryptovalutorna på marknanden. Men med det sagt så är dogecoin, precis som andra kryptovalutor, väldigt volatil och priset kan gå både upp och ner väldigt snabbt. Kom därför ihåg att inte spendera mer pengar än vad du har råd att förlora.