Dina ekonomiska beslut kan påverka ditt mentala välbefinnande

Visst sägs det att rikedom inte gör någon lycklig, men att veta att man har tillräckligt pengar för att klara sig är fortfarande något de flesta av oss strävar efter. De som dåligt med pengar har lider ofta av stress och oro, samtidigt som de skäms över att inte kunna ha råd till livets nödvändigheter och lite underhållning då och då.

Således kan vi komma fram till slutsatsen att de ekonomiska beslut man tar i livet kan påverka ens mentala välbefinnande. Så hur ska man hantera sina pengar för att må bra, och vilka risker finns det egentligen med att gå och oroa sig över sin ekonomi dag ut och dag in?

 

Inget skyddsnät är oroande

Att inte ha något skyddsnät, det vill säga att antingen vara utan en stabil inkomst eller besparingar kan vara oerhört tufft för en människa att hantera. Under vuxenlivet finns det alltid räkningar att betala, om det så är hyran eller mobilen som måste betalas innan tidsfristen. Förutom att finansiera dessa utgifter måste man se till att föda sin kropp med näringsrik mat, klä sig i ordentliga kläder och gärna ha råd till nöjen som restaurangbesök, betting online och liknande. Försörjer man en familj måste man hosta upp ytterligare pengar på bordet, vilket som kan kännas som en omöjlighet om man inte har en stabil inkomst eller allt för många, stora utgifter.

Att gå runt och vara orolig för sin ekonomi under en längre period är det ingen som mår bra av. Kronisk stress och oro kan leda till psykiska så väl som fysiska problem. I värsta fall tar kroppen skada av all oro, och man kan uppleva fysiska problem som konstant huvudvärk och smärtor i resterande kroppsdelar av ekonomisk stress. Psyket är dock det som vanligtvis först tar skada, och det sker ofta att människor med krasslig ekonomi och mycket stress och oro går in i väggen.

 

Skär ner dina utgifter innan det är för sent

Den vanligaste orsaken till att människor upplever stress och oro i förhållande till deras ekonomi är på grund av deras många, stora utgifter. Märker du redan att din ekonomi är dålig kan det således vara ett bra första steg att skära ner på dina utgifter snarare än att låna pengar innan det går för långt. Ofta är det de små månatliga utgifterna som blir stora i slutet, som shopping, take-away och biobesök. Det betyder nödvändigtvis inte att du behöver sluta med något av det, men snarare göra det med måtta.

 

Tänk långsiktigt

Vill du säkra din framtid och därmed även minimera den stressbelastning din ekonomi orsakar dig är det viktigt att tänka långsiktigt. Visst ska du prioritera att betala de räkningar som måste betalas innan tidsfristen, men försök alltid att lägga undan några hundralappar (eller tusenlappar om det är möjligt) för att säkra framtiden. Dessa kan med fördel placeras på ett nödsparkonto eller användas för att investera. Ju tryggare framtiden känns desto mindre oro och stress behöver du genomlida. Det ligger ju trots allt i människans natur att alltid blicka framåt, och är framtiden ljus mår vi bara betydligt bättre!