Investeringsstrategi

Investeringsstrategi

När det kommer till att investera sina pengar och sitt hårt förtjänade kapital så finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Man kan även stöta på många olika frågor, såsom hur startar man, hur mycket kapital krävs för att komma igång och så vidare. 

Vad gäller aktier och investering så är det viktigt att veta vad man vill och vad man har för målsättning. För att kunna nå sina mål och lyckas med att investera så krävs det att man formulerar en plan och en strategi. Nedan så kan du läsa mer om de olika strategier som finns när det kommer till investering.

Vilken Utgångspunkt Ska Man Ha?

Rent krasst så brukar man säga att det finns tre stycken bas stilar som man riktar sig efter. De tre huvudsakliga investerings stilarna är värdebaserad investering, tillväxtbaserad investering och sist men inte minst indexbaserad investering.

Varje stil har beståndsdelar som separerar dem från varandra och de kräver en annan typ av tänkande då man måste fokusera på en rad olika faktorer. Saker som är viktigt att ha i åtanke när man väljer sin väg och sin strategi är finansiell situation, mål för investeringen och hur stor risk man skall ta.

Värdebaserad investering: Grunderna

Värdebaserad investering i sin allra enklaste form innebär att man undersöker marknaden och letar efter saker som är väldigt undervärderade. Man tänker lätt då att detta ska gå ut på att sitta och köpa små okända bolag och hoppas dess aktiekurs stiger massivs, men detta är fel. Snarare så går det ut på att hitta stora bolag vars aktier är billiga i relativitet till bolagets riktiga värde. Det är lite som att handla på rea, man gör ett klipp.

Tillväxt Baserad investering: Grunderna

I investerings kretsar så menar man att tillväxt investering har varit Yin till värde investeringens Yang. Den här strategin är lik värdebaserad investering bara de att man förhåller sig till att kolla på ett längre tidsintervall. Det hela går ut på att man tittar på företag och dess aktiepris och försöker se vilka företag som kan utvecklas och växa sig stora i framtiden. 

Indexinvestering: Grunderna 

När man pratar om indexinvestering så handlar det egentligen om en mycket mer passiv form av investering i jämförelse med de två ovan nämnda stilarna. Detta innebär såklart också att det inte alls kräver samma form av jobb och fokus från dig som investerare. När du bedriver indexinvestering så splittras dina pengar upp mellan olika industrier och olika aktier med förhoppningen att de ska hänga på marknaden i en positiv trend.

Detta är ett attraktivt alternativ då det kan vara svårt att överstiga marknadens och indexens genomsnittliga avkastning med enskilda aktier. Samtidigt kan det hjälpa en investerare att sprida sina risker då allt kapital inte ligger i en eller ett fåtal aktier.

Slutsats
När det kommer till investeringar så finns det som sagt massa saker man bör ha i åtanke. Vi har alla olika situationer och olika finansiella möjligheter så när det kommer till investering är det viktigaste att hitta en stil man själv är bekväm med. Är du ny till investering så har den här artikeln gett dig en grund. För att läsa mer se artsara.fi.