Populära sätt att dagshandla på

Du som läser detta är med största sannolikhet redan mycket börsintresserad. Sannolikheten är också rätt hög för att du någon gång har hört talas om dagshandel, eller daytrading som det också kallas. Men vad är det egentligen, och hur går det till?

Dagshandel skiljer sig väldigt mycket från traditionell investering i och med att målet med dagshandel är att tjäna pengar snabbt. Detta görs genom snabba affärer som sträcker sig från allt mellan några sekunder och några timmar. Dagshandel är väldigt svårt och det är många som misslyckas och ger upp. I den här artikeln så kommer vi att lista tre populära sätt att dagshandla på, samt några saker som kan vara kloka att ha i åtanke om du är intresserad av att doppa tårna i dagshandel.

Utnyttja växelkursen och handla på valutamarknader

Ett populärt sätt att dagshandla på är att göra det genom valutamarknader. Dagshandlar som handlar på valutamarknader väljer ofta ut ett valutapar att göra det med, exempelvis Euro till SEK eller något liknande. Målet är sedan att kunna utnyttja växelkursen och precis som med all annan handel köpa billigt och sälja dyrt. Dagshandel med valuta har varit populärt i en lång tid och det finns en hel del olika firmor med stora handlarteam som gör det på heltid.

Dagshandel med aktier

Dagshandel med aktier är det populäraste sättet att bedriva aktiv handel på. Här så analyserar man marknaden och grafer för att hitta aktier som man tror kommer att gå upp i värde på väldigt kort sikt. När priset sedan har stigit med någon krona så säljer man aktierna och plockar hem vinsten. Även detta är väldigt svårt, men det finns en hel del olika resurser att ta del av på internet för den som är intresserad av att lära sig mer.

Indexhandel

Ett sätt att dagshandla på är att göra det via handel i olika index. Ett aktieindex är en slags indikator för hur den specifika marknaden presterar och det finns en rad olika index för exempelvis Stockholmsbörsen. När man handlar i index så köper man någonting som kallas för kontrakt. Kontraktet går då upp i värde om indexet stiger och ner i värde om indexet sjunker. Detta är ett populärt sätt att handla på och är inte riktigt lika actionfyllt som det är att handla aktier, men det är minst lika svårt.

Detta är tre populära sätt att handla på, men det finns oändliga varianter på dagshandel där ute. Vissa specialiserar sig på handel med råvaror medans andra hittar en nisch inom warranter och obligationer.

Att tänka på om du är intresserad av att börja med aktiv handel

Om du aldrig tidigare har sysslat med aktier så är det bästa du kan göra att först få en grundläggande förståelse för hur allting fungerar. Det finns en hel del tips att ta del av gratis på internet.

Om du har bestämt dig för att börja dagshandla är det väldigt viktigt att du går långsamt framåt. Över 80% av alla icke-profesionella handlare förlorar pengar. Att analysera växelkursen för ett valutapar eller syssla medhandel kan vara väldigt roligt, men se till att du inte försöker göra för mycket för snabbt.