Vad är GTO Poker?

GTO är en förkortning av “Game Theory Optimal” och är en strategi som används inom pokervärlden för att maximera spelarens vinster. Denna strategi har blivit oerhört populär bland pokerspelare världen över bara de senaste åren.

Vill du hänga med i den senaste trenden föreslår vi att du läser vidare. Här kommer vi nämligen genomgå GTO samt diskutera hur du som pokerspelare kan applicera strategin för att maximera din vinstpotential.

 

1 av två vinnande strategier inom poker

Inom poker talar man generellt om två vinnande strategier. Den första strategin benämns som “utnyttjande”. Det innebär att man maximerar sitt värde i alla situationer under en omgång poker genom att utnyttja motståndarnas dåliga spelvanor. Detta är väl kanske den strategi som nyttjas längst inom pokervärlden, och är än idag en effektiv strategi.

Den andra strategin, som du säkert redan listat ut, är då “GTO”. Med denna strategi försöker spelaren själv att spela sina kort perfekt kontinuerligt, och därmed öppnar man upp för motståndarna att göra sina misstag. GTO innefattar regelbundna bluffspel, så vet du inte redan hur man gör ett pokerfejs rekommenderar vi att du lär dig det genast!

 

Vad är GTO mer specifikt?

Game Theory Optimal (GTO), rent kortfattat, innebär i grund och botten att man försöker spela poker på det mest matematiskt perfekta sättet. Detta eftersom ens motståndare då kommer att misslyckas. Denna strategi baseras på en balans mellan värdefulla pokerhänder och ett pokerfejs som ingen kan genomskåda.

Frasen “optimal” står för precis vad den indikerar. Enligt många spelare ses GTO som det perfekta tillvägagångssättet för att spela poker. Men detta beror givetvis också på vem man frågar. GTO är i sig en rätt komplicerad spelstrategi innan man förstår den helt och hållet. Den baseras på olika tekniker under spelets gång, och vi skulle behöva skriva en sidolång artikel om vi skulle beskrivit precist vad den innebär.

Men nu är vi ändå här för att hjälpa dig förstå. Så, låt oss därför diskutera ett exempel. Ta till exempel en situation där du som spelare höjer under floppen. Om du gör detta då och då, antingen med en värdefull pokerhand på spel eller genom att bluffa, så kommer det vara väldigt enkelt för dina motståndare att anpassa sig till dig. Om du däremot har en tydlig uppfattning om hur du kombinerar händerna för en värde/bluff-höjning för att förhindra att dina motståndare kommer att lyckas knäcka dig på lång sikt: ja då spelar du med en GTO-strategi!

 

Vilken strategi är bäst för pokerspelande?

Det finns avigsidor med både GTO-strategin och dess rival “utnyttjande”. Vi tycker att bägge två är spännande strategier som bör prövas, men i sista ände handlar poker faktiskt om tur. Det viktigaste är att du känner till de grundläggande pokerreglerna och andra värdefulla tips & tricks. Vi föreslår ett besök till pokerregler.nu för att alltid hålla hjärnan i schack.

Det är givetvis också fördelaktigt att anamma en strategi som GTO eller Utnyttjande-strategin, men då måste du komma ihåg att du inte alltid kommer att vinna. Det största felet många pokerspelare gör är tyvärr att tro att de kommer vinna varje gång bara för att de lär sig en specifik strategi. Så ser verkligheten inte ut.