Investera i guld

Det finns flera olika sätt som du kan investera i guld. Kanske det första folk tänker på när det tänker på guldinvesteringar är guldtackor, guldmynt och andra bitar av guld och smycken. Sånt som drömmar, skattekistor och bankrån är gjorda av. Och visst kan det kännas spännande att investera i något som du faktiskt kan ta och hålla i men sanningen är att det ofta är väldigt komplicerat att köpa, förvara och sälja.

Många finansiella analytiker anser att investeringar i guld är ett bra sätt att skydda dig själv ifall något skulle hända och det till exempel skulle bli inflation. Guld håller ofta sitt värde även under de tider när aktiemarknaden har kraschat, och av den anledningen kan guld vara en bra investering att ha i din portfolio för att skydda dig mot ekonomisk instabilitet. Utöver guldtackor eller mynt så finns det också andra sätt du kan köpa guld på, så som aktier eller indexfonder.

Är guld en bra investering?

Guld har ett rykte för att vara en väldigt stark investering som kan stå sig genom det mesta, inklusive politisk instabilitet eller en inflation. Under de tider som aktiemarknaden har kraschat så har guld istället stigit i värde, men sanningen är att det inte riktigt är så enkelt. Medan guld har ett relativt stabilt värde så har det på samma gång inte vuxit i värde på samma sätt som andra tillgångar har över åren. För att få ett exempel på det så räcker det att du bara ser tillbaka på de senaste 30 åren då Dow Jones som en relativt bra representation av aktiemarknaden har stigit i värde och haft långt mycket högre avkastning än vad guld har under denna tid.

Och medan aktiemarknaden kan fluktuera mycket både upp och ner så kan en investering i fysiskt guld ofta innebära oväntade kostnader som många inte riktigt tänker på, så som bland annat försäkring och säker förvaring.

Att lägga till investeringar i guld till din portfolio kan vara ett bra sätt att ge variation till din portfolio och det kan också hjälpa dig att klara dig igenom en inflation. Men med det sagt så ger guld inte samma pengaflöde som andra sorters investeringar över tid och det bör inte vara den enda tillgången i din portfolio om du vill ha en stabil inkomstkälla.

Hur kan man investera i guld?

När de flesta tänker på guldinvesteringar så föreställer de sig ofta stora guldtackor eller guldmynt och smycken. Allt vad du kan vänta dig från en skattkista. Det kanske kan kännas väldigt spännande att investera i något som du faktiskt kan ta i, men sanningen är att just fysiskt guld och kanske framförallt guldtackor är något som är väldigt svårt att köpa, förvara och sälja. Ofta kommer det också med flera andra avgifter som man ofta inte tänker på, så som förvaring och försäkringar.

Värt att notera med guldsmycken också är att de förvisso ofta stiger i värde över tid, men det är ändå svårt att värdera och sälja smycken för samma eller högre värde än vad du köpte det för. Anledningen är att priserna på smycken ofta är väldigt uppblåst vilket betyder att de ofta sjunker i värde direkt efter att de är sålda.

Om du ändå vill investera i guld men kanske inte behöva oroa dig över fysiskt guld så kan du också välja att investera i aktier eller indexfonder. När du investerar i aktier för till exempel guldgruvor så har du fördelen att du kan investera i vilket företag du vill. På så sätt så kan du välja att investera i företag som följer de regelverk som du själv håller med om samtidigt som du kan välja att undvika de företag som inte gör det. En annan fördel är att du kan sälja din aktier när du vill och på så sätt dra nytta av vinsten från att göra det. Detsamma är inte lika enkelt när du köper en fysisk guldtacka eller mynt.

Om du väljer att investera i indexfonder så får du ett större utbud av olika aktier och tillgångar att investera i till ett mindre pris. Nackdelen är att du själv inte får välja vilka företag du ska investera i, men fördelen är att du ofta betalar ett lägre pris än om du köper enstaka aktier. Det är också ofta ett säkrare sätt att investera som ger dig bättre avkastning över tid.

Oavsett vad du väljer att investera i så är det värt att komma ihåg att du aldrig bör investera mer än du har råd att förlora. Även om guld anses vara en relativt stabil investering så innebär det inte att det är helt riskfritt.