Spara pengar – byt elavtal!

Elkostnader kan utgöra en betydande del av ett hushålls totala räkningar. Därför kan det vara värt att överväga att byta elbolag för att spara så mycket pengar som möjligt på sina elräkningar. Faktum är att man kan spara några hundralappar årligen bara genom att byta elavtal.

Så hur går man till väga om man vill byta elbolag? Det går väldigt snabbt och smidigt idag tack vare att de flesta elbolag står för flytten. Mer om hur du ska gå till väga kan du läsa dig till nedan.

 

Jämför elavtal online

Det mest populära sättet att byta elavtal idag är via en prisjämförelsesida. På dessa sidor kan du se Sveriges bästa elbolag och jämföra deras kostnader med varandra. Här ligger framförallt vikten på kostnaden, men även andra faktorer som miljövänlighet och kundtjänst jämförs. Allt för att konsumenter ska kunna hitta det mest fördelaktiga elavtalet för dem.

 

Fast eller rörligt elpris?

När du börjar jämföra elpriser online kommer du märka att det är skillnader mellan fast och rörligt elpris. Dessa olika elpriser är värda att känna till eftersom det påverkar kostnaden för ditt elavtal.

Ett rörligt elpris innebär att elpriset kan variera från månad till månad.

Ett fast elpris däremot har ett bestämt pris där man betalar samma summa pengar för sina elräkningar varje månad.

I princip är det billigare med rörligt elpris. Detta eftersom elhandelsföretag som erbjuder ett fast pris tar en risk då prisutvecklingen ofta varierar drastiskt. När man väljer rörligt elpris tar man själv den risken. Över långa perioder har det dock visat sig att det lönar att ha rörligt elpris.

 

Välj ett miljövänligt elbolag

En annan sak vi rekommenderar att du har i åtanke när du jämför elbolag är elbolagens ställning till klimatet. Några elbolag använder sig endast av förnybar energi, vilket naturligtvis är att föredra. Vi lever i en tid präglad av en global klimatkris, och vill vi se förändringar måste vi starta med att förändra vår egen vardag. Därför kan det vara en god idé att välja ett miljövänligt elbolag. Men det är inte bara klimatet du gör en tjänst när du byter till ett miljövänligt elbolag. Det gynnar även din plånbok, då miljövänliga alternativ är billigare på lång sikt.

 

Tänk på ditt årliga förbruk

Innan du bestämmer dig för ett elavtal är det viktigt att du utgår från din årliga elförbrukning. Genom att göra detta får du ett bättre pris baserat på ditt totala elhandelspris per kWh inklusive samtliga påslag, avgifter och moms. Det finns ingen anledning till att betala för mer el än du förbrukar på samma sätt som du inte bör förbruka mer el än du beräknat då kostnaden då kan bli högre än du räknat med.

 

Skriv under ett nytt avtal

När du med hjälp av en prisjämförelsesida valt ett elavtal som du tror gynnar dig mest kan du välja att teckna ett nytt elavtal. Många elbolag står själva för bytet, vilket är fördelaktigt för dig då du själv slipper stå för bytet. Istället kontaktar ditt nya elbolag ditt gamla elbolag och ser till att bytet sker smidigt. Du vill varken betala extra en månad eller vara utan el.