Att tänka på vid lån 250000 eller mer

Om du behöver lite extra pengar för att betala för en renovering i huset eller kanske konsolidera en skuld kan ett privatlån vara värt att överväga. Om det används med omsorg kan ett privatlån vara ett bra sätt att täcka utgifter på. Men det finns såklart nackdelar med denna typ av lån också.

Ett privatlån är ett lån som oftast ger låntagaren en fast summa pengar, allt från någon tusenlapp till ett lån 250000 och upp till 600 000 kr, utbetalat i ett engångsbelopp. Privatlån lånas utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver använda ett materiellt föremål som säkerhet hos långivaren för att låna pengarna. Blancolån är ett annat namn för privatlån som du säkerligen hört tidigare. Det är dock bara två olika namn för samma sorts lån.

Återbetalningsvillkoren kan variera mellan ett och tio år. Privatlån kan användas till nästan vad som helst, även om specifika långivare kan införa vissa begränsningar. Räntorna på privatlån är fasta, så räntan förändras inte medan man återbetalar lånet.

Att ansöka om ett privatlån är inte särskilt avancerat. Man fyller helt enkelt i sin personliga information i ett låneformulär tillsammans med nödvändig ekonomisk information. Innan du blir godkänd och beviljad ett lån genomför långivaren en kreditupplysning på dig, vilket tillfälligt kan sänka din kreditvärdighet. Om långivaren anser din kreditvärdighet vara tillräckligt bra kommer denne skicka en offert till dig. Här står det skrivet vilken ränta lånet du får beviljat kommer att ha tillsammans med lånebelopp, löptid och villkor. Godkänner du erbjudandet och skriver under det kan du vanligtvis räkna med att se pengarna på ditt konto inom en dag eller två.

Det låter hur smidigt som helst va? Men vi ska såklart vara ärliga. Privatlån har absolut sina fördelar – men också sina nackdelar. Vi kommer lista båda sidor här.

 

Fördelar med ett privatlån

Det finns som sagt ett par fördelar med privatlån. Nedan listar vi några av dem.

Det kan vara en hjälpande hand i tuffa perioder.
Egentligen spelar det ingen roll vilken sorts lån det är – lite extra pengar i tuffa perioder kan göra stor skillnad. Ekonomiska beslut kan trots allt påverka ens mentala välbefinnande, men lyckas man inte ta rätt beslut betyder det nödvändigtvis inte att allting är kört. Med ett litet privatlån på några tusenlappar kan man få den extra knuff som behövs för att man ska kunna klara sig resten av månaden.

De kan användas för att konsolidera skuld.
Om man har ett kreditkortslån med hög ränta eller flera månatliga återbetalningar att göra på andra lån kan ett privatlån vara fördelaktigt. Alla kan inte dra ner på shoppandet, byta elavtal eller flytta för att sänka den månatliga hyran. Men man kan samla ihop sina nuvarande lån på ett stort lån för att minimera den totala räntan.

Ens kreditvärdighet behöver inte vara den bästa.
En annan fördel med ett privatlån är det faktum att ens kreditvärdighet inte behöver vara superbra. Till skillnad från traditionella banklån så lägger långivarna inte lika stor vikt på ens kreditvärdighet inför beviljandet av ett privatlån.

 

Nackdelar med ett privatlån

Naturligtvis finns det också nackdelar med privatlån. Vi listar tre av dem nedan för att göra det så rättvist som möjligt.

Räntorna kan vara väldigt höga.
Tyvärr tenderar räntorna för privatlån och liknande små lån vara väldigt höga. Detta gäller särskilt för låntagare med dålig kreditvärdighet eftersom dessa anses vara en större risk ur långivares ögon.

Det kan påkomma dyra avgifter.
Privatlån kan tyvärr också många gånger komma med avgifter som kan öka kostnaderna för dem. Många privatlån kommer exempelvis med dyra uppläggningsavgifter och/eller extra avgifter för att betala tillbaka lånet innan löptiden går ut.

Kan sluta med en större skuld.
Som vi diskuterat kan privatlån användas för att konsolidera skulder. De löser dock inte själva orsaken till skulden. När man betalar av skulder med ett privatlån kan det resultera i att ens skulder blir ännu större. Åtminstone om man inte vet vad man håller på med och inte har förutsättningar för att återbetala lånet i tid.

 

Sammanfattningsvis…

Vi kan alltså sammanfatta denna lilla artikel med att privatlån har sina för- respektive nackdelar. För den som har bra koll på sin ekonomi redan och som vet med sig att man kan återbetala lånet i tid kan ett privatlån mycket väl vara ett bra val. Låna pengar ska man dock göra med försiktighet och endast om man verkligen är i behov av pengarna. Finns det andra sätt att finansiera sina utgifter på, som exempelvis genom att investera sina pengar eller att jobba några extra timmar borde man såklart göra detta först.